Bangladesi, vietnami emberekre mennek el a milliárdok…


Olvasom, amikor egy egy új beruházás indul, hogy azokhoz mennyi az állami hozzájárulás. 10-30-60 milliárd forint, aztán leosztom a létrehozandó munkahelyek számával, és kiderül, hogy 30-60 millióba kerül állambácsinak egy egy munkahely. De ezek javarésze már nem magyar embereknek jön létre…
Elég csak a debreceni akkugyárat nézni: az ott létrejövő munkahelyek csak kisebbik hányadában fognak helyiek, vagy akár magyarországi emberek dolgozni, már most látszik, hogy munkaerő importra lesz szükség. Egyrészt azért, mert nincs annyi munkanélküli a környéken, másrészt pedig ha lenne is, nem megy majd az akkugyárba dolgozni. Én sem mennék konkrétan, pedig ott többet kereshetnék. De ez most nem ide tartozik. És tegyük hozzá, ezzel Debrecen nincsen egyedül.
Győrben, illetve a környékén már évek óta csak az nem dolgozik, aki igazán nem akar, vagyis munkásnélküliség van, nem munkanélküliség. Ennek ellenére ide is akkugyárat akarnak – a helyiek tiltakozása ellenére is. És persze ebben is lennének állami milliárdok… És kik dolgoznának? Jó esetben felvidékiek, rosszabb esetben ukrán, vietnámi, indiai, és a jó ég tudja honnan ide verbuvált melósok. Tágabban értelmezve (az állami hozzájárulást), a Te, az én, a MI adónkból létrehozott munkahelyekre.
Hol lesz ennek haszna? SZJA-ból? 400 ezres fizetést nézve a 30 milliós támogatás 500 hónap alatt térül meg… De még ha 800 ezret keresnének is, az is több mint 10 év! Amit egy vietnámi emberbe ruházunk be! Nem egy magyarba, nem egy hazai állampolgárba! De ha valaki önállósodni akarna, és ahhoz kér állami támogatást, akkor bizony fekötheti a gatyát, a lóvéhoz akar az államtól jutni! Ha van egy jó ötlete, max a “Cápáktól” remélhet valamit… Vagy legyen minimum 1 nyereséges éve, biztosítéka, kezese, entyempentyem – s akkor talán kap 3-5 milliót.
Szóval értem én, hogy nagyhatalom legyünk akkugyártásban. Értem én hogy fejlődni kell. Értem én, hogy kellenek a munkahelyek (a koreaiaknak, indiaiaknak…). De kellenek a termőföldek is. Kell a tiszta víz is, és a természeti kincseink is. És nem kéne az út szélén hagyni azokat, akik önállósodi akarnak (de ne is lökjük őket az árokba). Ha van invesztálni való pénze az államnak, akkor nem feltétlen akkugyárakra, Vodafone-ra kellene költeni, hanem a magyar emberekre. Belőlünk élnek. Nem is rosszul…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük