Nem elestünk, mi így szállunk le a bicikliről…

A címben említett „poén” jutott eszembe, amikor olvastam Orbán megnyilatkozását az EU-s választási eredményről:” „Ha 45-öt mond, akkor az jobban hangzik, de a 44,6 százalék is Európa-rekord” – mondta Orbán Viktor hétfő este a közmédiának adott interjújában a Fidesz választási eredményéről.” Osztán hogy ez mitől európa rekord?

Mint ahogy az a fenti grafikából is látszik, a Fidesz nem döntött rekordot, legalábbis a sajátját nagyon alulmúlta, majd 8%-al kevesebben szavaztak rájuk, mint öt éve! Hogy ez szám szerint majdnem ugyanannyi szavazatot jelent, azt mindössze az hozza, hogy jóval magasabb volt a részvételi arány, sokkal többen mentek el voksolni, mint öt éve… S ez nem csak abból adódik, hogy Orbánék jobban mozgósítottak, hanem hogy Magyar Péter több mint 1,2 millió szavazója nem csak volt fideszes, vagy éppen (jellemzőbben) volt ellenzéki voksolókból jött össze, hanem a Tiszára olyanok is szavaztak, akik öt éve el sem mentek a szavazófülkéig! Szóval, akárhogy is nézzük: ez minden, csak nem nyereség a Fidesznek! Főleg, hogy két mandátumot is bebukta, hiába a világrekord!
Bukásban az MSZP-Párbeszéf-DK viszi amúgy a prímet, hiszen az öt évvel ezelőtti 22,66% helyett, összefogva is csak 8,1%-ot hoztak, s ez a differencia a holdról is látszott! Ebből nagy következményt még nem láttunk, hacsak azt nem, hogy a Gyurcsányné-val fémjelzett árnyékkormány befejezte a működését. Pedig hát… Ideológiai felelős biztosan van – had ne én nevezzem meg…
A Momentum, és a Jobbik is nagyon elfirkált, hiszen mindkettő kiesett az EU-s döntéshozó testületből. A Momentumban a következmény személyi felelőséget is hozott magával, a Jobbikban a vezető már nem vállalta a felelőséget, mert ugyan tisztújítás lesz, de az eddigi elnök minden tvábbi nélkül megméretteti magát. Ha most jöbbikos szavazó lennék, hát láma könnyűnek találtatna…
A Mi Hazánk sikere várható volt, hiszen a volt fideszesek, kigrott jobbikosok, veterán MIÉP-esek és gárdisták folyamatosan építgették a maguk kis euroszkeptikus bázisát… Mondjuk náluk éppen úgy nem látom értelmét az EP-be beülni, mint a Fidesznél, hiszen ha annyira utáják, minek mennek oda?
A Kutyákat (MKKP) pedig – hiába mondják viccpártnak – ideje komolyan venni! Fideszes fellegvárban szereztek polgármesteri helyet, és akárhogyan is nézzük, egyre jönnek feljebb. Nem kapkodva, nem túlfejlődve saját magukat, hanem a passzivistáik munkája révén mind többen ismerik meg őket, és a szabadabb gondolkozásukat.
No de visszatérve a Fideszre: Orbán önelégültsége már nem olyan igazi, egyre jobban látszik rajta a kényszeredettség. Bármit is mond, az nagy vereség volt most a számára, a pártja számára. S nagyhirtelen rájött, hogy a háborúval történő riogatás már nem menő, a sajátjain kívül már nem vevő rá senki. És a saját tábora is elkezdett zsugorodni.
Lesz-e új stratégia? Esetleg új vezetők? Két évük van nekik is, hogy csináljanak valamit, de egyelőre úgy tűnik, hogy a kihívójuk sokkal gyorsabban fejlődik fölfelé. Már csak azért is, mert a Fidesz éppen lejtmenetet kapcsolt… Csak remélni tudom, hogy a tömegbázis stagnálását, csökkenését nem hülye törvényekkel akarják majd kompenzálni…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük