1,89 milliárdos beszerzés 4 év böri – 300 milliárd mennyit érhet?


Fadil Novalicot, Bosznia-Hercegovina többségében bosnyákok és horvátok lakta országrészének, a Bosznia-hercegovinai Föderációnak a miniszterelnökét az MTI híre szerint 4 év börtönre ítélték első fokon, mert gyanúsan drágán szereztek be majd 2 milliárdért Kínából lélegeztető gépeket a koronavírus járvány idején. Mindez 100 gépet érint, melyek igazán a nekik szánt célnak nem is feleltek meg.

Ráadásul olyan cégeken keresztül történtek ezen beszerzések, melyeknek nem is profiljuk ezen eszköz. A hírhez hozzátartozik, nem csak a miniszterelnök, de a cég képviselete is börtönt kapott. Mi sem természetesebb, hogy az itéletet megfellebbezték, miszerint a közjó árdekében cselekedtek.
Hogy van e bármilyen párhuzam a magyar lélegeztető gép beszerzéssel kapcsolatban? Döntse el a kedves olvasó. A gépek darabára kisértetiesen hasonló azokkal, amiket főfürkészünk segítségével Magyarország beszerzett ilyen-olyan cégeken keresztül. Tegyük még hozzá azt is, hogy a magyar beszerzés (aminek teljes ára amúgy 300 milliárd volt) egyik legnagyobb nyertes cége éppen mostanában szívódik fel teljesen, miután csillagászati összegű nyereséget osztott ki a tulajdonosainak (megszűnés végelszámolással). 180 milliárd meg egy olyan maláj céghez került, amely tulajdonosa ellen korrupció gyanújával nyomozás is folyt. Persze Szíjjártó miniszterünk semmilyen Magyar szálról nem tud, igaz, azt sem mondta meg soha, hogy választották ki a céget, ami a beszerzési összeg több mint felét elvitte.
A berendezések egy része éppen úgy használhatatlan az eredeti céljára (főleg, hogy nem is a megfelelő rendszerű berendezést vették meg), és az ajándékba, más országoknak adottak kivételével a zöme a mai napig raktárakban pihen. És ez nekünk, adófizetőknek 300 milliárdba fájt. Amit akár értelmes célra is lehetett volna költeni, és nem a baráti cégek tulajdonosainak a zsebét kitömni vele. Olyan cégekét, hogy vagy megszűnik, miután elvitte a hasznot, vagy a cégvezetőt saját hazájában (Malajzia) megvádolták…

Na, de nálunk nem lehet csak úgy megvádolni embereket, hiszen mi egy illiberális civilizált ország vagyunk, nem a Balkánon élünk…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük